Harddraverij Schaaksimultaan

Met slechts 7 aanwezige jeugdspelers leek regerend clubkampioen Johan den Breejen makkelijk warm te kunnen draaien in de traditionele schaaksimultaan tijdens de Lisser Harddraverij Feestweek. De jeugd begon om 19 uur en vanaf 19:30 zouden de volwassenen aanschuiven om de strijd aan te gaan met onze sterkste schaker. Tot die tijd zou het klusje met de jeugd geklaard moeten zijn om zich volledig op de volwassenen te kunnen richten. Dat liep echter niet geheel volgens plan. Binnen de kortste keren had Liam Rooijakkers Johan in een stelling gemanoeuvreerd waarin Johan kon kiezen tussen stukverlies of het verlies van een kwaliteit. Het aanbod van Liam om met remise de vrede te sluiten werd door Johan gretig aangenomen. Geen gekke gedachte, want als eerste een remise scoren tegen deze geweldenaar en daarmee ongetwijfeld als beste jeugdspeler aan de haal te gaan met de eerste prijs en bovendien weer lekker vroeg naar huis te kunnen was verlokkelijk.

Ook dat plan liep niet naar wens. De overige jeugdspelers wisten dat hier wat te halen viel en haalden alles uit de kast om het Johan zo moeilijk mogelijk te maken en slaagden daarin meer dan verdienstelijk. De broers Mats en Quint de Jong (oud spelers van De Zwarte Pion en fanatieke simultaan bezoekers) wisten het Johan zo moeilijk te maken dat een remiseaanbod niet eens nodig was, Johan kwam er zelf mee. Om zich zo verder te kunnen concentreren op de volwassenen die inmiddels ook al aangeschoven waren.

En dan was er nog Stefan van der Duijs. Daar stond een stelling op het bord waar een remiseaanbod niet op zijn plaats was. Stefan stond immers een gezonde pion voor in een bovendien zeer voordelige stelling. Dit voordeel werd onberispelijk verder uitgebouwd en uiteindelijk moest Johan zich gewonnen geven. Zo werd de snelle remise van Liam overtroffen en hadden we in Stefan een mooie winnaar bij de jeugd.

Stefan van der Duijs winnaar bij de jeugd

Johan herpakte zich in het verdere verloop van de simultaan en scoorde bij de volwassenen prima 8,5 uit 10 partijen. Bij de jeugd was de score 4,5 uit 7 in het voordeel van Johan en in totaal dus 13 uit 17. Een geslaagde simultaanavond, zowel voor de jeugd en uiteindelijk ook voor Johan.

Liam Rooijakkers, Mats de Jong, Stefan van der Duijs en Quint de Jong (vlnr) vielen bij de jeugd in de prijzen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close