(Jeugd)Rating

Voor veel beginnende schakers en niet-schakende ouders van jonge spelers is het soms lastig te begrijpen hoe het werkt met de “sterkte” van spelers. Ook bij het inschrijven bij toernooien als om een rating gevraagd wordt, zijn er vragen. Die vragen willen wij graag hier beantwoorden. Mochten er vragen overblijven, neem dan contact op met de trainer(s).

Waarom een ‘rating’ en wat het is
Net als bij andere sporten, speel je als schaker het liefst tegen spelers van je eigen ‘niveau’ of iets beter (maar niet veel beter..). Maar om dat te kunnen weten van je tegenstanders en voor toernooi-organisatoren, is het wel makkelijk om dat snel te kunnen inschatten. Daarvoor is een ‘rating’ gemaakt. Een rating is simpel gezegd een getal dat aangeeft hoe goed je kunt schaken. Er zijn verschillende ratings (zoals jeugdrating, KNSB-rating en FIDE-rating).

Wanneer je een rating krijgt
Alles over de (jeugd)rating kun je ook vinden op de site van de schaakbond (https://www.schaken.nl/rating/knsbjeugdrating). Het belangrijkste is dat een speler wedstrijden speelt, anders krijg je geen rating. Jonge spelers die net beginnen -die in stap 1 werken bijvoorbeeld en nog geen wedstrijden hebben gespeeld, worden door de wedstrijdleiding ingedeeld met een fictieve rating 100 of 200 bijvoorbeeld afhankelijk van de leeftijd. Pas na een aantal wedstrijden kan een betrouwbare rating gemaakt worden.

Maandelijks publiceert de schaakbond een ratinglijst. De lijst kan hier bekeken worden.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close