Dagelijks beleven duizenden kinderen in de wereld erg veel plezier aan het schaken. Wat houdt hen bezig? Daar kom je eigenlijk alleen achter door zelf te gaan spelen.
Het doel is eenvoudig: verover de koning. Het draait om de ontdekkingstocht naar dat doel. Wat is steeds jouw beste zet en wat kan de tegenstander doen? In het begin lijkt alles ingewikkeld, maar je krijgt al snel door hoe de stukken samenwerken. Het leuke is de enorme variatie. Elke partij verloopt anders, omdat er miljoenen mogelijkheden zijn.
Deze ontdekkingstocht spreekt veel jeugd aan. De meeste kinderen starten al op erg jonge leeftijd en houden daarna niet meer op. Schaken is net als leren fietsen of rekenen: eenmaal geleerd, vergeet je het niet meer. Je raakt er nooit op uitgekeken. Schaken is een universele taal. Kinderen uit de hele wereld kunnen met elkaar schaken. Via internet kunnen kinderen 24/7 een partijtje schaken. Met een bord en stukken zijn er voldoende mogelijkheden in de woongemeente.
Schaken is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Het bevordert o.a. hun concentratievermogen, stimuleert hen om eerst na te denken en dan pas te doen en zorgt voor zelfvertrouwen. Schaken draagt bij aan de ontwikkeling van de volgende competenties:
- Concentratie
- Leervermogen
- Logisch en kritisch denken
- Eerst denken dan doen
- Probleemoplossend vermogen
- Zelfvertrouwen
- Vooruit denken / Plannen
- Inleven in een ander
- Risicomanagement / afwegen
- Creativiteit
- Beslissen onder tijdsdruk
- Durven beslissen
- Omgaan met veranderingen
- Spelenderwijs leren