Stappenmethode

Bij De Zwarte Pion hanteren wij de stappenmethode. Zie voor meer informatie ook de site stappenmethode.nl Voor elk van deze stappen verzorgen wij ook examens. Zo kunnen wij de voortgang bewaken en is er iets ‘te winnen’ voor de spelers. Standaard 1x per jaar is er een examenmoment. In bijzondere gevallen (ter beoordeling van de trainer), kan op individuele basis hier van afgeweken worden. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de examens.

Examenregels

Om examen te kunnen doen gelden de volgende regels:

Je hebt je stappenboek waarvoor je examen doet ‘uit’.

Je beheerst de lesstof (de trainer vertelt je of je er aan toe bent).

Je doet eerst een proefexamen (ongeveer 2-3 weken voor het echte examen). daarvoor moet je minimaal zo’n 80% score hebben. Het is belangrijk dat je echt toe bent aan een volgende stap; je moet de kennis paraat hebben.

Het proefexamen wordt door de trainer met je besproken. Hij/zij kan dan ook aangeven of examen doen verstandig is (het is geen wedstrijd!)

Op de dag van het examen is er geen les; alle kandidaten doen alleen examen op die betreffende donderdag. Zo is er voldoende tijd en rust om het examen te doen.

Je hebt 1 uur voor het examen. Dat is voor stap 1 t/m 3 nog te doen, daarna (stap 4 en 5) is het lastiger omdat je dan echt alle voorgaande stof in praktijk moet brengen in korte tijd. De opgaven zijn dan uiteraard ook complexer.

Geen haast!

Met name de jongere spelers willen graag examens behalen. En het liefst zo snel mogelijk naar de volgende stap. Dat is alleen vaak niet verstandig. Het beheersen van de stof is cruciaal, anders blijven ‘beginners’-fouten gemaakt worden en haken spelers later eerder af omdat ze “steeds verliezen”. Het spelen van wedstrijden helpt enorm om de geleerde lesstof toe te leren passen. Zoals bij Grand Pix-toernooien. Een jaar doen over stap 1 is helemaal ok. En als het sneller kan, dan geven de trainers dat aan. Zij evalueren de voortgang 2x per jaar.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close