Rob van den Aardweg kampioen van De Zwarte Pion 2023

Voor de 6e en laatste ronde van het schaakkampioenschap van De Zwarte Pion hadden nog 3 van de 4 finalisten kans op het kampioenschap. Joost van Hal en Guus van Dijk kwamen tegen elkaar uit en voor beide spelers gold dat een overwinning genoeg zou zijn. Bij een remise zou ook Rob van den Aardweg nog kans hebben, dan moest hij zijn partij tegen Fred van Randen wel winnen. Zo niet, dan zou het kampioenschap alsnog naar Guus gaan.
De beste papieren leek dus Guus te hebben, ware het niet dat hij de zwarte stukken moest hanteren evenals Fred, wat in het schaken meestal een lichte handicap betekent.
De partij van Fred tegen Rob leek zich lange tijd in remisevaarwater te bevinden. Er ontstond een eindspel met lichte stukken waarbij Fred weliswaar met een mindere loper tegen een actief paard moest strijden, maar het was slechts een klein nadeel.
Intussen brandde de strijd op het andere bord los. Joost begon een aanval op te zetten op de zwarte koning, offerde daarmee een pion, maar het sloeg niet door en hij moest zo te zien met een licht nadeel genoegen nemen. Totdat niet lang daarna Guus mistastte. Joost kwam weliswaar twee pionnen achter maar had een vernietigende aanval, en om mat te voorkomen moest Guus een stuk teruggeven en leek een overwinning van Joost slechts een kwestie van tijd.
Aan het andere bord was het spelbeeld inmiddels drastisch gewijzigd. Fred speelde zijn g-pion 2 velden naar voren, iets dat onmiddellijk afgestraft werd door een giftig torenschaak met tegelijkertijd dreiging tot dameverlies. Dit laatste werd wel voorkomen, maar de zwarte stelling was dusdanig geruïneerd dat Fred na enkele zetten moest opgeven.
Aangezien bij de partij tussen Joost en Guus remise uit het zicht was verdwenen, was het aan Joost om de zaak in zijn voordeel te beslissen. Maar wederzijdse tijdnood diende zich aan en met twee pionnen tegen een stuk wist Guus nog wat verwarring te stichten, en wel zodanig dat Joost op zijn beurt nu misgreep: hij moest een stuk teruggeven om pionpromotie te verhinderen.
Wat overbleef was ook weer een eindspel met lichte stukken, waarbij de zetten elkaar snel opvolgden, maar de pion extra van Guus was niet krachtig genoeg om de partij in winst om te kunnen zetten. Beide spelers moesten tot hun ongenoegen in remise berusten.
Daarmee kwam zowel Guus als Rob op een gedeelde 1e plaats met 3½ punt uit 6, maar op grond van een betere onderlinge score werd Rob verdiend voor de 6e maal kampioen van De Zwarte Pion!

Plaats een reactie

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close