Teams stroef van start in externe competitie

De Zwarte Pion komt dit seizoen met twee teams uit in de externe competitie van de Leidse Schaakbond. Het eerste team (Team A) is afgelopen seizoen gedegradeerd vanuit de hoogste klasse (hoofdklasse) en zal komend seizoen in de eerste klasse er alles aan doen om promotie af te dwingen en terug te keren naar het hoogste niveau in de regionale competitie. De club heeft het tweede team wegens gebrek aan spelers moeten terug trekken uit de competitie. Toch zal er in de vorm van een recreatieteam nog een team actief zijn in de Leidse regio . Anders dan dat de naam doet vermoeden gaat het hier om een heuse competitie. Echter wordt er gespeeld in viertallen en is promotie of degradatie niet mogelijk. Toch wordt deze competitie door de spelers serieus genomen en wil men natuurlijk ook daar gewoon kampioen worden.

Op papier zijn beide teams favoriet voor de eindoverwinning in het klassement met de hoogste gemiddelde rating van alle deelnemende teams. Bij het team in de recreatieklasse is dit ratingoverwicht zelfs aanzienlijk groot. Daar was echter bij de start van de competitie deze week weinig van te merken. Afgelopen maandag en dinsdag gingen beide teams op bezoek in Leiden om het seizoen af te trappen. Het recreatieteam ging maandag van start bij Philidor en het eerste team mocht op bezoek bij het tweede team van Leithen. Wie door de grote ratingverschillen dacht weer op tijd huiswaarts te keren met de punten in de zak, kwam van een koude kermis thuis. De punten gingen weliswaar mee, maar daar moest tot het bittere einde voor worden gestreden. Bij het tweede team keek men al gauw tegen een achterstand aan. René Boudewijns kwam geen moment in zijn spel en ging kansloos onderuit waardoor er al snel een 0-1 achterstand op het bord stond. Piet van de Griendt en Hans van de Pol konden wel redelijk soepel hun partij in winst om zetten. Maar de overwinning voor Gert Rooijakkers was nog allesbehalve zeker. Een mooi voordeel verwaterde gedurende de partij tegen de ratingloze tegenstander. Alle zeilen moesten worden bijgezet om de nodige dreigingen onschadelijk te maken. Uiteindelijk werd een remiseaanbod door de tegenstander afgewezen die vervolgens meteen in het eindspel flink de fout in ging. Zo kon rond half twaalf alsnog het derde punt worden bijgeschreven om met 3-1 weer huiswaarts te keren.

Nog moeizamer kwam de overwinning bij het eerste team tot stand. Het gastvrije Leithen B leek een makkelijke prooi om eens lekker warm te draaien. Speelden hier tenslotte het team met de hoogste gemiddelde rating tegen het team met de laagste rating. De sympathieke Leithenaren dachten daar echter anders over. Hadden geen boodschap aan ratingverschillen of werden gedreven door een overweldigend thuisvoordeel, of misschien wel beide. In ieder geval was dit team flink op stoom. Ewout en Wayne gingen beide snel hard onderuit.

Wayne en Ewout konden hun forse ratingoverwicht niet in winst omzetten

Voor Rob en Dennis was er ook geen doorkomen aan, maar konden beide nog hun tegenstander op remise houden. Invallers Mark en Gert waren nooit in gevaar konden de eerste punten binnen sprokkelen.

Overtuigende overwinning voor Mark van de Ploeg

Ook Fred kon een punt aan het totaal toevoegen, maar daar was wel een flinke blunder van de tegenstander voor nodig. Tussenstand 4 – 3 voor DZP, maar boven het bord van Guus pakte zich donkere wolken samen. In een stelling met twee pionnen minder zonder enige compensatie wist Guus toch nog een eeuwig schaak mechanisme in werking te zetten en zo de volle buit, wat matchpunten betreft, binnen te slepen.

Guus sleept na harde strijd de matchpunten binnen

Zo vinden we na de eerste speelronde beide teams van De Zwarte Pion boven in het klassement terug. De volgende ronde mag het eerste team tegen het sterke Leiderdorp aan de bak. Mocht het team zijn niveau omhoog weten te krikken, kan men in deze wedstrijd alvast goede zaken doen voor het kampioenschap. Het tweede team ontvangt Voorschoten D in Lisse en zal hier in geen geval te licht over denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close